Wednesday, November 9, 2011

Gulai asamrom...

Buah Perah
Ini masakan dari negeri Pahang...negeri kelahiran aku tu..hahaa.Agak unik sket masakan ni..kat Pahang pun di daerah Raub,Jerantut dan kat Kuala Lipis kot blh jumpa masakan atau gulai nih.Kat daerah lain di Pahang aku tak pasti..rasa payah nak jumpa.Di Raub gulai nih biasa dipanggil 'aserong' bukan asamrom.

Gulai asamrom ikan
Gulai asamrom kerang



Camana nak buat asamrom nih??Ok kunci utama nak buat gulai nih ialah buah perah.. dulu ada setengah daerah guna buah getah tapi rasanya orang dah tak guna buah getah nih. Buah perah dijemur sampai betul2 kering dan kemudian akan ditumbuk lumat.Lepas tu diperam..dah jadi perencah untuk dibuat gulai asamrom nih.Camne cara2 nak buat gulai tu kena dtg Pahang belajar..hehee.

Rasa camna plak...?sape yg suka makan pedas2 nih la gulai yg sesuai ngan selera korang sebab rasanya pedas dan unik yg susah nak digambarkan..he.hee.Jadi sape yg sampai ke daerah Raub,Pahang nih jgn lepaskan peluang merasa gulai asamrom.Mana la tau kena ngan selera korang..siap blh buka restoran kt KL atau mana2.Kt KL blum ada restoran jual gulai asamrom nih..

 

No comments:

Post a Comment